Nieuwsbrief april 2018

Het fietsseizoen is na een koude start nu weer flink op gang gekomen. De komende tijd staan er weer diverse activiteiten op de agenda. In deze nieuwsbrief informatie over de volgende activiteiten:

22 april – 1ste M&M tocht
6 mei – Loos & Coos tocht
12 mei – Klimmetjestocht
8-9 september – Clubweekend

En verder:

 • AVG wetgeving, stand van zaken
 • Didozo fietsen
 • Fietsen Alle Jaren

22 april  – 1ste M&M tocht
Zondag 22 april gaan we fietsen voor een tocht richting Oudewater: voor Wit 120 km, voor Groen 80 km (in het middengedeelte een iets kortere route) en voor Rood twee extra lusjes.

Onderweg is er een gezamenlijke koffiestop in de buurt van Woerden voor een kopje koffie met appeltaart. De kosten hiervan zijn voor rekening van de vereniging.

De tocht vertrekt om 09.30 uur bij het clubhuis, met vooraf de gelegenheid voor een kopje koffie/thee. Bij terugkomst staat er in het clubhuis een verfrissende consumptie klaar ter afsluiting van de tocht.

6 mei – Loos & Coos tocht
Deze tocht wordt gereden in de omgeving van Nijmegen. De afstand bedraagt 90 km. Er wordt gereden in 2 groepen,  1 groep voor de klimmers en 1 groep voor de liefhebbers. Er hebben zich ca 11 personen al aangemeld. Liefhebbers kunnen zich nog telefonisch aanmelden bij Sander Loos of via Strava.

12 mei – Klimmetjestocht
Zin om de benen eens goed te testen? Of te genieten van de prachtige heuvels in de regio Utrecht? Dan is de Klimmetjestocht van ons echt wat voor jou. We hebben schitterende rondjes van 70, 90 en 130 kilometer voor je in de aanbieding. En alle rondjes zijn volledig uitgepijld
Starten kan tussen 08.00 en 10.00 uur en kost 6 euro (NTFU-leden betalen 2 euro minder). Rij je in de Tempo kleding dan hoef je geen inschrijfgeld te betalen. Meer info staat op onze website onder Klimmetjestocht

8-9 september – Clubweekend
Nog een eind weg lijkt het, maar Sandy Kouwenberg is al druk bezig met de voorbereidingen. Er is een optie genomen op een mooie accommodatie in Zevenaar. Van daaruit kunnen hele mooie routes tot in Duitsland worden gefietst. Zevenaar ligt op ca 70 km afstand, zodat iedereen in principe daar heen moet kunnen fietsen. Het weekend duurt van vrijdag tot en met zondag, maar indien je alleen de zaterdag en/of de zondag wilt komen is dat ook mogelijk. Op de zaterdag zijn er routes voor groen, wit en rood, met na afloop een BBQ of een buffet. Wij willen de kosten laag houden door de catering zelf te verzorgen en er is een bijdrage vanuit de vereniging van € 40,– per lid.

Wij willen graag weten hoeveel belangstelling er in principe is, dit kun je aangeven via een reply op de nieuwsbrief die je gemaild kreeg. Een definitieve aanmelding volgt pas later wanneer alle details bekend zijn.

AVG wetgeving
Naar aanleiding van de oproep in de Nieuwsbrief van maart hebben Toine Hitzert en Tom Geul zich aangemeld om ons te helpen bij het aanvragen van een AVG verklaring. Met hun hulp hebben wij inmiddels de AVG verklaring binnen. Er zijn nog een paar stappen te zetten en dan voldoen wij aan de nieuwe Europese privacy regels.

didozo fietsen
Er zijn twee heel nuttige introductieavonden geweest voor aanvang van het fietsseizoen waarin goede afspraken zijn gemaakt bij de verschillende groepen zoals:

 • Samen uit Samen thuis.
 • Wij streven er naar om met dezelfde groep weer terug te komen als er is gestart. De rit start bij het clubhuis en eindigt bij het clubhuis. Het is niet de bedoeling dat halverwege fietsers de groep gaan verlaten en hun eigen traject kiezen.
 • Als we gezamenlijk gearriveerd zijn bij het clubhuis, kan de rit even kort met de wegkapitein worden nabesproken. Bovendien is er de mogelijkheid om in het clubhuis een kopje koffie te doen of een drankje te nuttigen en even gezellig met elkaar na te praten.
 • De huidige praktijk is dat er al mensen afhaken nu niet bij het clubhuis arriveren, maar al eerder onderweg zijn naar huis. Wij zien dat dus graag veranderen.

Inmiddels wordt er al wel flink gefietst door de verschillende groepen

 • Rood/zwart gaat goed. Hier wordt van te voren de route gecommuniceerd. Er wordt bij de start apart vertrokken. Zwart gaat eerst, daarna rood. Wordt zwart je te veel, dan kan je afzakken naar rood. Oranje kan hier ook bij aansluiten
 • Oranje heeft geen wegkapiteins. Net als bij rood en zwart, is het de bedoeling dat oranje apart vertrekt en vervolgens wit. Dit voorkomt dat de groep te groot wordt. Opsplitsen tijdens de rit geeft onduidelijkheid en onrust in de groep en dat willen we graag voorkomen
 • Wit gaat goed, er zijn voldoende wegkapiteins. Wit is de populairste groep. Hierdoor is de groep soms erg groot. Het bestuur geeft het advies om bij meer dan 14 fietsers de groep te splitsen. Dat fietst prettiger en is ook fijner voor de overige weggebruikers zoals inhalende auto’s of tegemoetkomende fietsers.  Dit sluit ook aan bij de richtlijn van de NTFU
 • Groen/blauw lijkt nog niet helemaal uit de winterslaap, de opkomst is nog laag. Vanwege diverse afmeldingen zijn er geen wegkapiteins voor de dinsdag- en donderdag avond, maar men kan dan natuurlijk wel gaan fietsen. Voor de zondag zijn er wel wegkapiteins en dan is er ook de gebruikelijke koffiestop.

Geconstateerd wordt dat er een tekort aan wegkapiteins is bij oranje en groen. Het zou fijn zijn wanneer er nieuwe instroom komt voor wegkapiteins. Als wegkapitein je te intensief lijkt, mag je je ook als aanspreekpunt aanmelden. Dit is mede belangrijk bij introductie van nieuwe leden bij de groep.

Fietsen Alle Jaren
‘Fietsen Alle Jaren’ is een initiatief van de Fietsersbond, bedoeld om ouderen die zelf niet (meer) kunnen fietsen het gevoel terug te geven van ‘de wind door je haar’. Samen met een andere passagier gaan ze in een riksja op stap, bijvoorbeeld langs plaatsen waar zij vroeger gewoond en gewerkt hebben. Onderweg delen zij met elkaar herinneringen. De ervaring, met name in Denemarken waar het idee vandaan komt, laat zien dat deze fietstochten enorm bijdragen aan de vitaliteit van de deelnemers. De riksja gaat in juni 2018 rijden. Sponsors en vrijwilligers die zich willen inzetten als riksjabestuurder kunnen zich melden bij  Fietsen Alle Jaren Soest.

De bestuurder is een vrijwilliger die regelmatig tijd heeft om er met de riksja en twee passagiers op uit te gaan, je kunt het tijdstip en de frequentie zelf bepalen. Ter geruststelling: de riksja is uitgerust met elektrische trapondersteuning! Voordat je begint, krijg je een training in het gebruik van de fiets en ook in het omgaan met de doelgroep van ‘Fietsen Alle Jaren’.

Share

2 gedachten over “Nieuwsbrief april 2018”

  1. Beste Frits, de webpagina van onze Klimmetjestocht is aangepast. Op de routekaartjes vind je de hoogtemeters van de verschillende afstanden. ^ET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *