Weer magische grens doorbroken

Tempo Soest heeft een lange geschiedenis in en buiten Soest. Onze vereniging is in wielerland bekend van de Kerstcross in de Soesterduinen en veel Soesters van zekere leeftijd weten nog wel dat op zondagochtend op het afgesloten stratencircuit van het industrieterrein wedstrijden werden georganiseerd. Toch zijn veel Soesters verrast wanneer je hen vertelt dat de lokale wielervereniging met inmiddels 200 leden nog altijd springlevend is. Vorige week konden we Gabi Storm bijschrijven als 200ste lid van onze vereniging.

Wat zijn wij voor een club?
Tempo Soest is een vereniging waar de wielersport op sportieve wijze wordt beoefend. Wedstrijden worden door de leden niet meer gereden al heeft de recente aanwas ook een aantal jongere renners naar de vereniging gebracht. Een aantal van hen rijdt ook weer wedstrijdjes. Ieder lid beoefent de wielersport op zijn of haar prestatieniveau met name op de racefiets maar ook op de mountabike. Door de groei van de vereniging zijn wij in staat om mooie groepen te organiseren waardoor iemand nooit alleen hoeft te fietsen. Er is altijd een groep die jouw snelheid rijdt en als je wilt kun je ook nog sportief uitgedaagd worden. Alle leeftijds- en beroepsgroepen zijn binnen onze vereniging vertegenwoordigd.

Leuk ook om te zien is dat steeds meer vrouwen de weg naar de vereniging weten te vinden. Zij stromen in binnen de verschillende snelheidsgroepen van de vereniging. Wij spreken niet van snel of langzaam maar gebruiken onze clubkleuren om de groepen in te delen. Ongeacht de groep waarin je rijdt, het is bij ons samen uit samen thuis.

Samen fietsen is zoveel leuker. Binnen de vereniging is veel routekennis aanwezig. Menig Soester sluit zich aan bij de vereniging en is dan na de eerste clubrit verbaasd over de plekken waar hij of zij in haar figuurlijke achtertuin is geweest. Je komt binnen een straal van 20 kilometer op plekken waar je nog niet eerder was.

De omgeving waar wij wonen leent zich uitstekend om op de racefiets of mountainbike te verkennen. We hebben de prachtige bossen. We hebben de polder. We zitten dicht bij de Vecht en de Loosdrechtse Plassen. En in no time zitten we op de Utrechtse Heuvelrug waar we onze klimkilometers kunnen maken.

Hoe is het zo gekomen?
Een aantal leden heeft in 2010 de koppen bij elkaar gestoken, de schouders onder de verenigingen gezet en de vereniging van een impuls voorzien. Nieuwe activiteiten werden georganiseerd. De startcursus Start2Bike werd gestart. Trainingen voor bestaande en nieuwe leden werden opgepakt. Dit zorgde voor een flink aanwas en de mond-tot-mond reclame deed zijn werk. Het effect is dat de vereniging de afgelopen jaren gestaag is gegroeid.

Hebben we dan helemaal geen problemen?
Net als elke vereniging, zeker bij een snelgroeiende vereniging, is het voor ons een uitdaging om voldoende kader en vrijwilligers op de been te brengen. Gelukkig slaat motto “Voor en door de leden” goed aan. De helft van onze verenigingsleden is wel op enigerlei wijze actief als vrijwilliger.

De andere uitdaging is het imago van de mountainbiker en de wielrenner. En dan hebben we het niet over het dopingsvraagstuk, want daar doen wij niet aan. De mountainbiker of ATB-er wordt de asociale terrein bezoeker genoemd en de wielrenner op leeftijd wordt mamil (middle-aged-man-in-lycra) genoemd. Dat is jammer en dat doet geen recht aan het plezier dat wij aan onze sport beleven. Zeker binnen Tempo Soest waar wij erg letten op veiligheid en gedrag. Voor onze eigen veiligheid en plezier maar zeker ook voor andere gebruikers van de weg en het bos.

Ga toch fietsen!
Fietsen is gezond, het houdt je fit, het biedt uitdaging, het zorgt voor binding en sociale cohesie. Wie je van onze leden ook spreekt. Iedereen vindt het zalig om buiten te zijn. We genieten allemaal van de natuur. Het is het gevoel van vrijheid. Het is de sportieve prestatie. Het is het genieten van de zonsondergang. Het is de schoonheid van het landschap. Het is het mooie gesprek onderweg. En het is de lol die we onderling hebben.

Enthousiast geworden? Fiets een keer mee in een van onze groepen. Wij fietsen op dinsdag- en donderdagavond en zondagochtend. Stuur eerst even een mail. Meer informatie over onze clubritten en het benodigde mailadres lees je op deze pagina.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *