Tempo Soest in Soester Courant

"Tempo heeft koers verlegd" is de kop boven het artikel in de Soester Courant van de hand van Peter Beijer. "Wielervereniging Tempo bestaat 75 jaar. Tempo stond ooit bekend als een prestatiegerichte club. De vereniging heeft de koers verlegd naar een recreatieve en toegankelijke fietscultuur. Dat werpt zijn vruchten af: het ledenaantal is verdrievoudigd, van 80 naar 240 leden" zo is in de Soester Courant van woensdag 2 juli 2025 te lezen.

Tempo Soest werd op 22 januari 1950 opgericht. De mensen aan de wieg van de wielervereniging bereden en onderhielden al voor de oorlog een zelfgemaakt parcours. De wielerbaan ’Hard gaat ie’ ontstond rond 1938 aan de Koninginnelaan naast het huis van Tinus de Zoete. De jongelui van nog geen twintig legden daar met leemgrond vanaf de Nieuweweg en met schep en kruiwagen. de wielerbaan aan, compleet met bochtenwanden van drie meter hoog, tribunes en zelfs een geluidsinstallatie. De baan sneuvelde in de oorlog omdat al het materieel werd opgestookt Na de oorlog maakten deze pioniers een doorstart met Tempo.

Tempo was ooit een echte wedstrijdclub. Op de Industrieweg werd in 1974 voor het eerst een officiële wedstrijd, gewonnen door Jaap van den Broek, georganiseerd waar ook entree voor werd geheven. De opbrengst ging naar het Bentinckfonds. Het parcours liep over het bedrijventerrein en was ongeveer 1100 meter lang Daarnaast organiseerde ‘Tempo Soest jarenlang de Kersteross in de Soesterduinen.

WAAR NAARTOE Jan de Groot, sinds 2020 voorzitter, vertelt over de koerswijziging van de club die grote wielrenners als Evert Grit heeft voortgebracht. ”In 2020 hebben we als bestuur een nieuw beleidsplan opgesteld. We hebben toen per onderdeel gekeken: waar staan we nu, wat vinden we ervan, en waar willen we naartoe? Dat deden we voor alles: van clubritten fot evenementen, van communicatie tot kleding”

Een belangrijk speerpunt was volgens De Groot het creëren van een club waar mensen zich thuis voelen, ongeacht hun fietsniveau. ”We wilden af van het beeld dat je bij Tempo alleen serieus moest koersen. Het moest leuk, veilig en laagdrempelig worden. We zijn overgestapt van grote pelotons naar kleinere snelheidsgroepen van zo'n tien rijders. Zo blijft het overzichtelijk en veilig op de weg. We merken dat onze koerswijziging effect heeft. We zijn binnen tien jaar gegroeid van tachtig naar 240 leden.”

PIZZADOOS De Groot vertelt over het moment dat hij tijdens de algemene ledenvergadering het oude clubshirt vergeleek met 'een pizzadoos'. ”Dat viel niet bij iedereen in goede aarde, vooral niet bij de oude garde. Maar een nieuwe frisse kleur was nodig. Ons shirt is nu effen groen; fris en eigentijds. Je ziet ons nieuwe shirt overal, ook op sportapp Strava en tijdens vakanties. Dat is wat je wil clubgevoel.” Myrthe Heijnen, bestuurslid clubfietsen, ziet het verschil. ”Het mooie is iedereen fietst nu in dezelfde kleding, ongeacht of je net begint of al jaren meedraait Dat schept verbondenheid. Door het splitsen in snelheidsgroepen kan iedereen op zijn of haar eigen niveau mee. Tempo is voor iedereen. De jongste fietser is 21 en ons oudste actieve lid is Wim van Leek (82).”

VERSCHUIVING Het aantal echte wedstrijden neemt af, terwijl het recreatief fietsen juist in populariteit toeneemt. Ook binnen wielervereniging Tempo merkt men die verschuiving. Wedstrijden organiseren is niet alleen ingewikkelder geworden, ook het fanatiek trainen en presteren spreekt niet iedereen meer aan.

”Competitief fietsen vraagt veel discipline” legt Myrthe uit. ”Je moet trainen, in topconditie blijven en er alles voor laten. Voor veel mensen is dat niet haalbaar of aantrekkelijk. Ze willen vooral plezier hebben op de fiets, met vrienden, in de buurt. Bij Tempo Soest halen mensen nog steeds grote prestaties uit zichzelf, maar op een andere manier dan wedstrijden rijden. Even een gekke klim doen, bijvoorbeeld de Alpe dHuZes of een klimweek in de Vogezen, of ze nemen deel aan onze wekelijkse intervaltrainingen om beter te worden. Ongeacht het niveau. Iedereen heeft een uitdaging voor zichzelf Ook de wedstrijdrenners die lid zijn.”

De Groot: ”Een mooi voorbeeld is onze eigen Gooische Strade Bianche. Die houden we vier keer per jaar. In februari en november, er doen zo vijfhonderd mensen mee. Ze rijden afstanden tot meer dan honderd kilometer door het Goois Natuurreservaat. Deelnemers komen uit heel Nederland.”

GILDETOCHT VROUWEN Myrthe: "Het laat zien hoe Tempo zich ontwikkeld heeft. Wij zijn een vereniging voor recreatieve wielrenners. Voor tachtig euro per jaar ben je lid (red: kun je op dinsdag, donderdag en zondag mee tijdesn clubritten) en kun je meedoen aan vier grote jaarlijkse tochten, bijvoorbeeld een Klimtocht over de Utrechtse Heuvelrug. We houden op zondag 24 augustus voor het eerst een speciale Gildetocht exclusief voor vrouwen. We zien al jaren dat het aantal vrouwelijke wielrenners toeneemt. Het wielrennen is veel individueler geworden, en dat maakt het ook laagdrempelige. Het helpt als je als vrouw niet de enige bent - dat trekt makkelijker nieuwe leden aan. We willen niet per se een vrouwenclub worden. Maar we zien wel een vereniging een waar vrouwen zich welkom voelen. Tijdens de Gildetocht organiseren wij ok een spinning marathon voor het goede doel We gaan fietsen voor de King Arthur groep om duofietsen aan te schaffen.”

Jan de Groot concludeert: "Tempo is een bloeiende en groeiende vereniging van en voor fietsers waar tachtig procent van de leden zich inzet als vrijwilliger. Met hen worden we gemakkelijk honderd jaar."

Bron: Soester Courant