Start2Bike

Beginnen met racefietsen? Maak een goede start en doe mee met Start2Bike 2024. Leer de techniek van het racefietsen in 4 lessen. De eerste les zondag 24 maart 2024.

Al enkele jaren organiseert Tempo trainingen voor beginnende racefietsers onder de naam  Start2Bike. Dit is het landelijke kennismakingsprogramma van wielersportbond NTFU voor de beginnende fietser. Je hoeft geen ervaren fietser te zijn of over een topconditie te beschikken om deel te nemen aan Start2Bike. Het is juist de bedoeling dat je door de trainingen conditie opbouwt en de techniek van het fietsen eigen maakt. Instructie wordt gedaan door onze ervaren racefiets instructeurs Robert, Wiebe, Annie en Erik.

fietsfit_groepDeelname aan Start2Bike kost slechts € 40. Inschrijven doe je via start2bike.nl. De trainingen zijn op zondag 24 maart, 7 april, 14 april en 21 april 2024. Mochten er zich onvoorziene omstandigheden voordoen dan hebben we zondag 28 april 2024 als uitloop. In de maand mei kunnen Start2Bike deelnemers als introducé gratis mee doen aan clubritten van Tempo Soest.

Wij organiseren op woensdagavond 13 maart 2024 een informatieavond voor deelnemers en potentiële deelnemers. De informatieavond start om 20:00 uur en is in het clubhuis van Tempo aan de Industrieweg 4 te Soest.

Wil je meedoen maar heb je nog geen racefiets? Racefietsen zijn te huur bij Bike Totaal Mastwijk in Bilthoven.

Wij bieden voor deelnemers ook nog een sleutelclinic aan. Je leert dan kleine reparaties en onderhoud aan je racefiets uit te voeren. Woensdagavond 10 april 2024 zijn we vanaf 19:30 uur te gast bij een van onze sponsoren / fietsenmakers in Soest.

Bekijk hier een reportage over Start2Bike bij Tempo Soest:

Voor meer informatie kijk op start2bike.nl of stuur een mail naar technischezaken@tempo-soest.nl.

Programma Start2Bike

In vier trainingen komt een ander onderdeel van het fietsen op de weg aan de orde. Dit wordt vorm gegeven d.m.v. vaardigheidsoefeningen. Na afloop van deze trainingen ben je klaar om in een groep te fietsen en is de basis gelegd voor je conditie.

We starten om 10.00 uur en zijn om 13.00 uur weer terug bij ons clubhuis. De eerste les, op zondag 24 maart 2024, starten we om 9.30 uur voor een fietscheck.

 • Training 1: Kennismaken, inklikken, voor remmen, achter remmen en schakelen.
 • Training 2: Herhaling les 1 en balans d.m.v. slakkenrace en slalom.
 • Training 3: Herhaling les 2 en bochtentechniek en staand fietsen.
 • Training 4: Herhaling les 3 en klimmen en dalen.

Iedere training begint met een korte theoretische uitleg van dat wat we we die dag in de praktijk gaan brengen. Na de warming up gaan we met praktische oefeningen aan de slag. Elke training eindigt met een tocht en een cooling down.

17 gedachten aan “Start2Bike”

  1. If you live in Den Haag it’s easier to join Start2Bike in Zoetermeer or Leiden. Ofcourse you are welcome in Soest but it’s a long drive. Our instructions will mostly be in Dutch but we do speak English.

   1. That’s great! As I understand it, I still register on your website, then just go to the venue of my choice on 2/3 April. Dank je!

 1. Hoi,
  Ik oveeweeg mee te doen. Geven jullie ook tips voor de afstelling van de fiets? Ik heb nml jarenlang op een hybride fiets gefietst, nu een nieuwe racefiets gekocht, maar die komt net uit de verpakking 🙂

  Groet

  1. Wij kunnen wel wat tips geven over de afstelling van je fiets.

   Beter nog is om vooraf bij een gerenomeerde fietsemaker langs te gaan. In Soest zitten er genoeg. Je hebt Haico, Jacco de Bruin en Broers.

   Om meer vertrouwd te worden met jouw racefiets is deelname aan Start2Bike zeker aan te raden. Zien we jou 18 maart bij Tempo Soest?

 2. Is er dit voorjaar met de Corona regels een mogelijkheid om te starten, bijvoorbeeld met start2bike of op een andere manier?

  1. Jacqueline, Naar verwachting kunnen we in juni de vierweekse training van Start2Bike aanbieden. Zodra we weer meer in groepsverband mogen fietsen kunnen we ook kijken of we jou kunnen koppelen aan een buddy. Je kunt bij Tempo Soest als introducé een maand lang gratis meefietsen.

   1. Ik kom uit Bussum. In mijn nabije omgeving worden er geen cursussen gegeven. Kan ik me bij jullie inschrijven? Komen er wel meer van iets verder weg?

    1. Beste Lieke, Start2Bike wordt door ons georganiseerd om nieuwe fietsers wegwijs te maken op de fiets en hen ook te verleiden tot een lidmaatschap van de vereniging. We hebben wel vaker deelnemers van verder weg maar deelnemers uit Soest en nabije omgeving hebben een streepje voor. Groet, Erik

  1. Beste Conny,

   Wij organiseren één keer per jaar Start2Bike. Dat is altijd in het voorjaar.

   Groet, Erik Tolboom bestuurslid Technische Zaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *