Nieuws en -brieven

Op deze pagina vind je onze nieuwsbrieven en vertellen we graag over onze toeren. Verslagen van activiteiten, mooie tochten die we gereden hebben of andere belevenissen.


Krachtmeting

Het is dan bijna zo ver. Voor de start van het wegseizoen ga jij je kracht meten. In dit document delen we praktische informatie met je zodat je goed voorbereid aan de start staat.

Waar?
De krachtmeting wordt gedaan in Sportcentrum De Trits, Goeman Borgesiuslaan 2 in Baarn.

Wanneer?
We hebben een reservering gedaan voor dinsdag 26 maart 2024 van 19:30 tot 21:00 uur. En voor zaterdag 30 maart 2024 van 10:00 tot 11:30 uur. Monique is onze instructeur.

Welke test doen we?
De test die we gaan doen is een FTP-test. Met deze test stel je vast welk vermogen (kracht) je theoretisch een uur lang vol kunt houden. FTP = Functional Threshold Power / Functioneel Drempel Vermogen.

De test duurt zolang als dat je het vol kan houden, er hoeft dan ook niet een extra warming-up gedaan te worden. De warming-up krijg je gewoon 'cadeau' tijdens de test zelf.

Het type test is een “ramp”-test. Dit houdt in dat het vermogen stapsgewijs oploopt (ramp = helling). Elke 4 minuten komt er 25 Watt bij. De test begint met 75 Watt en wordt het vermogen na elke 4 minuten staat 25 Watt hoger.

Tijdens de test moet je de hele tijd proberen één tempo aan te houden en daar zo min mogelijk van af wijken. Let dus op je cadans. Ook moet je zo dicht mogelijk op de doelwaarde van de aangegeven wattage fietsen.

Monique wil graag op het aangegeven tijdstip beginnen met de instructie. Voor de test start is er ruim de tijd om de fiets af te stellen en uit te proberen. Zorg dat je op tijd bij De Trits bent en op de genoemde tijd omgekleed in de indoor cycling zaal bent.

Waar kleed je je om?
Na de ingang passeer je de brasserie en ga je rechts de gang in. Aan het einde bevinden zich de kleedruimtes. Kleedruimte 3 is voor de heren en kleedruimte 4 voor de dames. Je tas en jas kun je meenemen naar de sportruimte. Vanuit de kleedruimtes loop je door en ga je de trap omhoog. De indoor cycling zaal bevindt op de eerste verdieping achter de tweede deur rechts. Links zie je de tribunes. In de kleedruimtes zijn ook douches. Wel zo fris om na de test even te douchen.

Wat neem je mee?

  • Tempo wielershirt en wielerbroek
  • Handdoek voor tijdens de test en voor het douchen naderhand.
  • Bidon die je vult in de kleedkamer.
  • Schoenen met SPD-kliksysteem zoals meestal op MTB-schoenen zit. Als je die niet hebt draag dan gewone sportschoenen met liefst een stevig zool.
  • Hartslagband.
  • Fietscomputer als je de test op wilt slaan op bijv. Garmin connect, Wahoo of Strava).

De fietsen zijn uitgerust met een vermogenssensor en cadanssensor. Deze kun je verbinden met de meeste fietscomputers. Na het opstarten van de fiets zie je het fietsnummer “xx” midden bovenaan je scherm. De sensoren van jouw fiets hebben nummer 10xx voor de cadanssensor en 30xx voor de vermogenssensor.

Krijg je het nu al Spaans benauwd? Geen stress! De instructeur legt op de dag zelf alles nog eens rustig uit.

Voorbereiding?
Je wilt natuurlijk een zo goed mogelijke score neerzetten. Zorg dus dat je 48 uur van te voren geen zware (kracht) training doet, zodat je 'fris' op je fiets zit.

Let daarnaast op je voeding. Voor een ieder is het persoonlijk of je juist voor of na het sporten het beste kan eten, maar zorg dat je wel genoeg energie in je lichaam hebt om de gehele test vol te houden en dat je niet op moet geven omdat je hongerklop krijgt.

Wat kost het?
We komen uit op ongeveer € 10 per deelnemer. Je ontvangt hiervoor een factuur van de penningmeester met het verzoek deze per omgaande te betalen.

no comments


Handige apps

Natuurlijk is voor de meeste van ons fietsers Strava misschien wel de meeste handig app die we kennen. Maar weet je dat er nog meer handige apps zijn dit je van pas komen in geval van nood op de fiets.

EHBO app van het Rode Kruis. Met de gratis EHBO-app weet je altijd wat je moet doen in noodsituaties. Van hartstilstand tot bloedneus. Download de EHBO-app!

112NL app. Natuurlijk kun je in geval van nood altijd 112 bellen. Het is ook handig om de 112NL app op jouw telefoon te installeren. Als je met de app 112NL belt kun je direct met een knop aangeven welke hulpdienst je nodig hebt of dat je niet in de gelegenheid bent om te spreken. De app stuurt automatisch gegevens naar de meldkamer die je vooraf al hebt ingevuld. Ook wordt jouw locatie doorgegeven als je daar in de app toestemming voor heeft gegeven. Download de 112NL app.

no comments


EHB-Fiets-O

EHB-Fiets-O is geen volledige EHBO cursus, maar een korte workshop gericht op letsel dat vaak bij fietsers voorkomt.

Denk daarbij aan:

  • Nek en wervel letsels
  • Bewusteloosheid (Stabiele zijligging, Buik rug draaiing)
  • Botbreuken (Sleutelbeen, armbreuken en beenbreuken)
  • Onderkoeling en Oververhitting
  • Kleine letsels (schaaf en snijwonden)

Programma

De cursus bestaat uit een online gedeelte met vooral de theorie dat je in je eigen tijd, maar voor de praktijkdag, moet doorlopen om goed voorbereid te zijn. Je krijgt hiervoor toegang tot Flowsparks. Flowsparks is het online leerplatform van de NTFU.

Na de theorie wordt er een dagdeel (3 tot 4 uur) geoefend met praktisch handelen onder leiding van een gekwalificeerde instructeur.

Praktijk

Aanbod komen:

  • Demonstratie en oefenen van Buik-Rug draaien, Stabiele Zijligging
  • Demonstratie en oefenen van Verplaatsen Slachtoffer (Rautek), Afzetten van een ongevalssituatie.
  • Demonstratie en oefenen van Afzetten van een Fietshelm
  • Behandelen van “Kleine ongevallen en letsels” (aanleggen van snelverband, behandelen van Sleutelbeenbreuk, behandelen botbreuken)

Er geldt een maximale deelname van 12 personen. De cursus is voor leden gratis.

De eerste worskhop is dinsdagavond 21 november 2023 en start om 19:30 uur. Deze workshop zit met twaalf deelnemers vol. Maar wees gerust we organiseren een tweede workshop. Dat doen we op zaterdagochtend 9 december 2023. Meld je aan door een mail te sturen naar Technische Zaken.

7 comments


In geval van nood

We hopen het nooit nodig te hebben. Toch kan er zich tijdens het fietsen een situatie voordoen dat je zelf jouw telefoon niet kunt bedienen maar dat clubgenoten of hulpdiensten bij een noodgeval wel met jouw thuisfront moeten bellen. Dan is het handig dat je ICE nummers hebt ingesteld op jouw telefoon.

ICE is de internationale afkorting voor: In Case of Emergency. Door deze afkorting voor de naam van partner/familie in je mobiele telefoon te zetten weten hulpverleners wie ze moeten bellen als je daar zelf niet toe in staat bent. Hoewel het geen officiële overheidscampagne betreft, roepen ook organisaties zoals het Rode Kruis of het Korps Landelijke Politiediensten en ook reisverzekeraars op om ICE-nummers in de telefoon te programmeren. Zowel Android als iOS zijn ingericht om dit soort nummers vanaf het beginscherm te bellen.

Android

  • Ga naar 'Contacten' en kies 'Groepen'.
  • Hier vind je de optie ‘ICE-contacten bij nood’.
  • Druk op de '+' en voeg contacten toe.
  • Hulpverleners kunnen nu vanaf het vergrendelscherm contact opnemen door het slot-icoontje / noodoproep-icoontje omhoog te slepen. Daarna kunnen ze een noodnummer invoeren of een ICE-contactpersoon selecteren.

iOS

  • Open de app Gezondheid.
  • Ga naar het tabblad ‘Medische ID’ en maak een medische ID aan. Je kan medische aandoeningen, allergieën, medicijngebruik, bloedgroep, etc aangeven.
  • Je kan contactpersonen toevoegen door verder te scrollen naar de optie ‘Voeg contactpersoon toe’.
  • Schakel de optie ‘Toon bij vergrendeling’ in!
    Hulpverleners kunnen nu in het vergrendelscherm 'Medische ID' zien staan. Door daar op te drukken komen de ICE-contacten in beeld.

no comments